Hoe organiseer je een babyshower?

Een babyshower is een feestje dat wordt georganiseerd voor een zwangere vrouw om te vieren dat ze een baby krijgt en haar in het zonnetje te zetten. Wat houdt het precies in en hoe organiseer je de ultieme babyshower? Hier vind je de leukste ideeën.

Wat is een babyshower?

Het geven van een babyshower is een overgewaaide traditie uit Amerika, waarschijnlijk ooit ontstaan om aanstaande ouders in moeilijke tijden te ondersteunen met praktische spullen en ze voor te bereiden op het ouderschap. Vandaar ook dat een babyshower traditioneel alleen bij de eerste zwangerschap georganiseerd werd. Deze van oorsprong Amerikaanse traditie is inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken.

Vandaag de dag wordt een babyshower georganiseerd om de aanstaande moeder in het zonnetje te zetten en haar te ‘overspoelen’ (vandaar de term ‘shower’) met cadeaus, voornamelijk voor de babyuitzet. Bovendien is het een mooi moment elkaar nog even uitgebreid te spreken voor de baby wordt geboren, want daar is straks waarschijnlijk even wat minder tijd voor.

Wie organiseert de babyshower?

Volgens de etiquette moet de babyshower georganiseerd worden door een goede vriendin, niet door een familielid. Maar eigenlijk is het niet belangrijk wie de organisatie op zich neemt. Vriendinnen, (schoon)moeders, (schoon)zussen, of collega’s: wie zich maar geroepen voelt om het feestje te organiseren, kan deze mooie taak op zich nemen.

Verrassing!

Veel aanstaande moeders worden verrast met een babyshower. Ze wordt net als bij een surpriseparty met een smoesje naar de locatie gelokt, waar alle genodigden haar opwachten. Check vooral even bij de aanstaande moeder of ze hier wel zin in heeft. Iedere zwangere vrouw – en haar hormonen – zijn anders. Misschien wil ze liever wél weten waar ze aan toe is. Je kunt er ook nog voor kiezen haar op de dag zelf te bellen zodat ze zich een beetje kan voorbereiden.

In het complot

Mocht je een zwangere vriendin of familielid willen verrassen, bedenk dan op tijd wie je in het complot betrekt. Een partner kan vaak goed beoordelen hoe haar agenda eruit ziet die dag en haar naar de locatie lokken.

tip

Het ideale moment voor een babyshower

Je kunt gedurende de hele zwangerschap een babyshower geven, maar de meeste babyshowers worden gegeven als een vrouw rond de dertig weken zwanger is. De moeder in spé is dan nog fit genoeg voor een feestje en er is meer duidelijk over de verloop van de zwangerschap. Vaak is dan ook het geslacht van de baby bekend. Wel zo handig bij het maken van een cadeaulijst en het kopen van de decoratie. Qua tijd van de dag zit je ’s middags het veiligst: de meeste zwangere vrouwen houden het ’s avonds niet zo lang meer vol.

Wie nodig je uit?

Bij een babyshower worden meestal (schoon)moeders, (schoon)zussen, beste vriendinnen, tantes en/of nichten uitgenodigd. Traditioneel worden voor een babyshower alleen vrouwen uitgenodigd. Maar laat dat je niet beperken en nodig vooral iedereen uit waarvan je denkt dat de aanstaande moeder ze erbij wil hebben.

Bedenk goed of degene voor wie de babyshower is, er ook collega’s bij wil hebben. Het is vaak best een klus om achter alle contactgegevens te komen, start hier dan ook op tijd mee. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de datum.

De uitnodiging

Je kunt de babyshower zo groot maken als je wilt. Jij kent degene waarvoor het feestje is als het goed is als de beste, en je kunt dus vast prima inschatten wat zij fijn vindt. Je kunt een kaartje ontwerpen en per post versturen, of een Whatsapp-groep aanmaken met alle genodigden. De laatste is wel zo handig om organisatorische mededelingen in te doen of te bespreken wie wat meeneemt.

Babyshower spelletjes

Op een babyshower wordt over het algemeen vooral veel gegeten, gedronken, muziek gedraaid, herinneringen opgehaald en cadeaus gegeven. Ook worden er soms spelletjes gespeeld, zoals:

  • Raadspelletjes: het raden van de naam van de baby, het geslacht of de geboortedatum
  • Babyfoto’s: vraag iedereen een babyfoto van zichzelf mee te nemen en raad wie wie is
  • Rompertjes versieren: haal watervaste stiften, kledingverf en een heleboel kleine rompertjes en laat iedereen een romper versieren voor de nieuwe baby
  • Babyhapjes proeven: blinddoek de aanstaande moeder en laat haar verschillende babyhapjes proeven (en raden wat het is)
  • Dagboek: koop een mooi boekje waar alle vriendinnen iets in kunnen schrijven voor de aanstaande moeder of baby
  • Baby pictionary: zorg voor een goed aantal kaartjes met de woorden die getekend moeten worden. Denk hierbij aan luier, romper, borstvoeden, etc. Verdeel iedereen in twee teams en laat ze tegen elkaar spelen.
  • De zwangerschap quiz

Ook hiervoor geldt: jij kent je vriendin het beste, bedenk wat zij leuk vindt om te doen of bespreek persoonlijk met haar hoe ze haar babyshower in gedachten heeft.

De locatie

Je kunt de babyshower geven waar je maar wilt maar ‘t Oude Parochiehuis is een gezellige lokatie met veel mogelijkheden. Zo kunnen we voor jou gezelschap de zaal aankleden met decoratie en maken we de zaal op maat voor uw gezelschap. U kunt ook gebruik maken van een babyshower arrangment.

Voor de babyuitzet

Een babyshower draait voornamelijk om het geven van cadeaus voor de baby. Je kunt ervoor kiezen iedereen een eigen cadeautje mee te laten nemen, of samen een groot cadeau te kopen, zoals bijvoorbeeld een kinderstoel, mooie luiertas of reiswieg. Check bij haar partner wat ze nog niet hebben gekocht voor de baby, maar wel nodig hebben. Op veel babyshowers wordt standaard een luiertaart gegeven. Dit is een neptaart die is opgebouwd uit opgerolde luiers. Deze kan je kant en klaar bestellen of zelf maken.